تاریخچه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی
به منظور جلب همکاری و مشارکت همه وزارتخانه ها و سازمانها در امر حفظ و ارتقا سلامت، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی پیشنهاد تشکیل شورای عالی سلامت کشور را به مقام محترم ریاست جمهوری ارائه کرد.این پیشنهاد در تاریخ 4/4/1382 در هیات وزیران مطرح گردیدهیات وزیران در این جلسه بنا به پیشنهاد مشترک وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران،اولین آیین نامه شورای عالی سلامت کشور و برنامه اصلاحات در نظام سلامت را در 19 بند تصویب کرد.
هیات وزیران مجددا در جلسه مورخ 30/7/1385 بنا به پیشنهاد شماره 190932 مورخ 9/8/1384 وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و به استناد الف ماده 84 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب 1383 ـ آیین نامه تشکیل شورای عالی سلامت و امنیت غذایی را در 6 بند تصویب کرد .این مصوبه در تاریخ 13/8/1385 با شماره 96321/ت34116هـ توسط معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شده است.
بنا به ماده 32 بند الف قانون برنامه پنجم توسعه ، فعالیت شورای عالی سلامت و امنیت غذایی که برابر بند الف ماده 84 قانون برنامه چهارم توسعه با ادغام شورای غذا و تغذیه و شورای عالی سلامت تشکیل شده است در مدت اجرای برنامه پنجم ادامه می یابد . بر اساس همین بند آین نامه شورا بوسیله وزارت بهداشت تدوین و در تاریخ 1/8/1390 به شرح زیر به تصویب هئیت وزیران رسید.
آیین نامه تشکیلات و شرح وظایف شورای عالی سلامت و امنیت غذایی
ماده 1- به منظور تامین ، حفظ و ارتقای عادلانه سلامت ، فراهم شدن شرایط دسترسی و بر خوداری آحاد جامعه از سبد غذایی سالم و مطلوب و بهبود کیفیت و شیوه زندگی آحاد مردم ، " شورای عالی سلامت و امنیت غذایی " که در این آیین نامه به اختصار" شورای عالی " نامیده می شود به عنوان مرجع اصلی سیاست گذاری در خصوص سلامت و امنیت غذایی تشکیل می گردد.
ماده 2- اعضای شورای عالی به شرح زیر است
- 1رییس جمهور (رییس (
- 2وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی (دبیر)
- 3معاون بر نامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور
- 4وزیر کشور
- 5وزیر صنعت ، معدن و تجارت
- 6وزیر تعاون ، کار ورفاه اجتماعی
- 7وزیر آموزش و پرورش
- 8وزیر جهاد کشاورزی
- 9وزیر ورزش و جوانان
-10رییس سازمان حفاظت محیط زیست
-11رییس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
-12روسای کمیسیون های بهداشت و درمان ، امور اجتماعی و بر نامه و بودجه مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر
-13سر پرست کمیته امداد امام خمینی (ره)
-14رییس سازمان ملی استاندارد ایران
-15یک نفر به عنوان نماینده انجمن های علمی و تخصصی حوزه سلامت بنا به پیشنهاد وزیر بهداشت ، در مان و آموزش پزشکی و تائید رییس شورای عالی
-16دونفر به عنوان نماینده انجمن های علمی و تخصصی حوزه امنیت غذا و تغذیه بنا به پیشنهاد وزرای بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و جهاد کشاورزی و تائید رییس شورای عالی
تبصره 1- جلسات شورای عالی در غیاب رییس جمهور به ریاست معاون اول رییس جمهور تشکیل می شود
تبصره 2- دبیر شورای عالی می تواند از سایر وزرای ذی ربط حسب مورد جهت شرکت در جلسات شورای عالی با حق رای دعوت به عمل آورد .
ماده 3- وظایف شورای عالی به شرح زیر می باشد :
- 1سیاستگذاری برای پیش برد سلامت و امنیت غذایی
- 2بررسی و تصویب بر نامه هاو تدابیر بخشی و فرابخشی در اجرای سیاستهای ناظر بر سلامت و امنیت غذایی
- 3تعیین پایش شاخص های اساسی سلامت و امنیت غذایی
- 4تصویب استانداردهای ملی پیوست سلامت برای طرح های بزرگ توسعه ای
- 5تصویب بر نامه اجرایی سامانه " خدمات جامع همگانی سلامت و امنیت غذایی " به پیشنهاد وزارت بهداشت ، در مان و آموزش پزشکی
- 6تصویب ساز و کارهای نظارتی و رسیدگی به گزارش های نظارتی
- 7ایجاد هماهنگی میان دستگاهای اجرایی مربوط
ماده 4- دبیر خانه شورای عالی در وزارت بهداشت ، در مان و آموزش پزشکی مستقر می باشد و مصوبات شورا با امضای رییس شورای عالی به دستگاهها ی اجرایی ابلاغ می شود
ماده 5- وظایف دبیر خانه به شرح زیر می باشد :
- 1ارسال دعوت نامه و دستور جلسات برای اعضای شورای عالی
- 2تنظیم صورتجلسات
- 3تهیه و تنظیم مصوبات شورای عالی و ارسال به دفتر هیئت دولت برای تنقیح و طی مراحل ابلاغ
- 4در یافت گزارش های نظارتی از دستگاههای ذی ربط جهت تنظیم و ارائه به شورای عالی
- 5پیگیری تصمیمات شورای عالی
- 6ضبط و نگهداری گزارش ها ، اسناد و اطلاعات و مذاکرات و مصوبات شورای عالی
- 7تنظیم گزارشهای کار گروه های تخصصی برای طرح در شورای عالی
- 8آماده سازی در خواست ها و پیشنهادات در یافتی برای طرح در شورای عالی
- 9انجام سایر امور محوله
ماده 6- به منظور پیشبرد اهداف و انجام وظایف ، شورای عالی می تواند کار گروههای تخصصی مورد نیاز را تشکیل د هد
تبصره – ترکیب اعضا ء وظایف و نحوه فعالیت کار گروه های تخصصی بر اساس دستورالعملی می باشد که به پیشنهاد دبیر خانه به تصویب شورای عالی خواهد رسید.